آموزش ابتدایی ناشنوایان

Tuesday, September 7, 2010

فصل سوم - پوشش بدن جانوران

http://aks98.com/images/s82w1r9lsts8g20v8b5.jpg




کلاژ یا تکه چسبانی

یکی از جذاب ترین کارهای هنری برای کودکان، کلاژ یا تکه چسبانی است. این تکنیک که یکی از کم خرج ترین در آموزش کارهای هنری است، برای برانگیختن خلاقیت در افراد به ویژه کودکان و ایجاد فضایی برای کشف های جدید برای آن ها بسیار موثر است. مواردی که می شود از این روش بهره جست، فراوان است. برای کلاس های آموزشی، موضوعات گوناگون درسی و در زمینه ی یادگیری کارهای گروهی می توان از آن استفاده کرد. برای نمونه موضوعات زیر را که هر کدام به بخشی از مسائل آموزش کودکان مربوط است، مطرح می کنیم:
۱- شهر شلوغ
۲-  حیوانات صحرا، جنگل، دریا، کوهستان
۳- حیوانات قطب و سرزمین های سرد
۴- رستم و دیو سفید
۵- اتوبوس
و بسیاری موضوعات متنوع دیگر که هر کدام می توانند به یکی از مباحث درسی پیش دبستان یا دبستان مربوط باشند. بچه ها معمولاً خودشان بهترین سوژه ها را انتخاب می کنند.
وسایل لازم:
تمام پسماندهای بی خطر خرده ریزهایی که در بیشتر خانه ها بی مصرف مانده اند بهترین وسایل برای کلاژ هستند. همچنین برگ ها، گلبرگ ها، سنگ های گوناگون ریز و درشت، پوست های جدا شده از تنه ی درخت ها، شاخه های خشک ریز و درشت، همه برای درست کردن کلاژ مناسب اند.
روش انجام کار روی نمونه ی کارگاهی
وسایل لازم تکه های ریز و درشت کاغذ رنگی، مداد رنگی، پاستل رنگی، چسب، قیچی و فضایی به اندازه ی ۷۰ × ۱۰۰ سانتی متر یا بزرگ تر که با مقوا یا یونولیت پوشانده شده باشد.
موضوع کار – اتوبوس
۱- روی یک تکه مقوا، اتوبوسی به طول ۲۰/۱ سانتی و تر و ارتفاع ۷۰ سانتی متر طراحی کنید و دور آن را ببرید.
 ۲- نوارهای پنجره های اتوبوس و درهای آن را به کمک بچه ها و با پرسش از خود بچه ها، از کاغذ رنگی مناسب ببرید و سرجای خود بچسبانید.
۳- از بچه ها بپرسید دوست دارند اتوبوس در کجا حرکت کند؟ در شهر؟ جاده؟ یا هر جا ی دیگر.
۴- حالا نوبت چرخ های اتوبوس است. تعداد چرخ ها را از بچه ها بپرسید به آن ها کمک کنید تا چرخ ها را آماده کنند. سعی کنید برش را به عهده ی خود بچه ها بگذارید تا توانایی آن ها در این کار افزایش یابد. 
۵- از بچه ها درباره ی مسافران سوال کنید بعد به آن ها مقواهایی مناسب اندازه ی تصاویری که می خواهند بکشند، بدهید. به بچه ها یادآور شوید که باید اندازه ی مسافران با اندازه های اتوبوس تناسب داشته باشد. بعد از این که بچه ها تصاویر را کشیدند و صورت ها آماده شد، آن ها را سوار اتوبوس کنید. می توانید در این بخش درباره ی لزوم رعایت نوبت، احترام به حقوق دیگران، از جمله: رعایت سکوت در اتوبوس، نکشیدن سیگار، صحبت نکردن با تلفن همراه و بقیه ی موارد صحبت کنید و بپرسید. 
کارگاه هنر

 کارگاه هنر
 ۶- حالا که بچه ها سوار شدند، باید جای راننده و وظیفه ی او همراه با تصویرش آماده شود. 
کارگاه هنر
 ۷- در مرحله ی بعد، بسته به جایی که اتوبوس ایستاده تا مسیری که قرار است در آن حرکت کند، فضاسازی اطراف را انجام دهید، البته باز هم به کمک بچه ها شما فقط تسهیل گر و راهنما باشید.
۸- اتوبوس را در فضایی مناسب روی دیوار کلاس نصب کنید و در هر مرحله چیزی به اطراف آن اضافه کنید. 
کارگاه هنر
این بخش از کار می تواند برای کودکان پیش دبستانی و کلاس های اول و دوم دبستان بسیار جذاب باشد و یکی از مهارت زندگی اجتماعی را به آن ها بیاموزد.
می توانید این کار را در شکل های گوناگون و با عنوان مختلف برای نمایش، درس جغرافی، کتاب سازی، درس تاریخ، درس های ادبیات و علوم در کلاس های مختلف حتی تا مقطع دبیرستان انجام دهید. 
کارگاه هنر
باید یادآور شد که کلاژ فقط تکه چسبانی روی کاغذ یا سطوح صاف نیست، با کلاژ می توان به وسیله ی اشیای مختلف مجسمه ساخت یا روزنامه ی دیواری تصویری دست کرد که برای نوجوانان کاری بسیار جذاب است.

الفبای دستی ناشنوایان

         
سلام
بالاخره پس از مدت ها تلاش و جست و جو موفق شدم که تصویری از الفبای اشاره ی فارسی پیدا کنم و آن را روی وبلاگ کلاس قرار دهم.
مطمئنا آشنایی با زبان اشاره و بخصوص اشاره الفبای فارسی برای بسیاری از عزیزان جالب است.
الفبای دستی ناشنوایان ابتکار مرحوم جبار باغچه بان در سال 1303 است که تا امروز مورد استفاده ی افراد ناشنوا در مدارس قرار می گیرد.

الفبای دستی - اشاره ی فارسی
تصویر را در سایز بزرگتر ِ آن ببینید.

در ادامه ی مطلب نوع دیگری از اشاره ی دستی الفبا را می بینید که ویژه ی بزرگسالان است و استفاده ی آن در مدارس مجاز نمی باشد.
********
تصویر را در سایز بزرگتر آن ببینید.

منبع تصاویر : سایت بنیاد پژوهش های ناشنوایان ایران می باشد.

بررسی درس خرس کوچولو


روش های پیشنهادی
برای تدریس این درس به بچه ها گفته بودم با خودشون خمیر بازی بیارن و سر اون زنگ با هم خمیر بازی کردیم
بعد از بازی برای رفع خستگی به اونها بیسکویت تعارف کردم و بعد ازشون پرسیدم میشه این بیسکویت رو خورد اونا جواب دادن نه
ازشون پرسیدم چرا؟؟؟؟
گفتن چون دستامون کثیفه و اگه با این دستای کثیف بخوریم مریض میشیم
به بچه ها گفتم ظاهر دستاتون که چیزی نداره مثل همیشه س
گفتن میکروب داره دستامون . و چون میکروبها کوچیکن روی دستامون دیده نمیشن
بعد ازشون پرسیدم این میکروبها رو چطوری میشه از بین ببریم
گفتن دستامون رو با آب و صابون باید بشوریم
رفتیم بیرون و روش صحیح شستن دست رو به بچه ها و مخصوصا نابینا ها آموزش دادم
بعد برگشتیم توی کلاس و اون غذاها و خوراکیای خوشمزه رو بادستای تمیز خوردیم
البته تا درمورد بهداشت فردی هم براشون توضیح دادم

برای تدریس این درس قبلش بچه ها رو برده بودم ورزش و یه راست رفتیم کلاس بحث هم بحث آنفولانزای خوکی بود و به محمد حسن گفته بودم که در این مورد یه نقاشی بکشه که خودت هم دیدی چی کشید تمام راه ها ی پیشگیری از بیماری رو کشیده بود. اما وقتی وارد کلاس شدیم برای شروع درس به بچه ها چندتا شکلات دادم تا بخورن . اما قبلش پرسیدم با این دستا ! میشه شکلات خورد . همه گفتن نه . چرا ؟ پنجمیا گفتن میکروب داره و نسرین گفت کثیفه . شروع کردم درس رو به روش سقراطی یعنی سوال و جواب ادامه دادن . و چون می خواستم پنجمی ها هم سرگرم باشن در مورد نقاشی محمد حسن هم توضیحاتی می دادم . نسرین که نمی دونست اندازه ی میکروب چقدر ه و نابیناست . نوک خودکار رو به آرومی فشار دادم کف دستش گفتم توی این نقطه ممکنه هزارها ویروس و باکتری باشه ...

آتین
اهداف درس : تقویت روحیه ی بهداشت فردی - مراقبت ازخود - با دقت گوش دادن به حرفهای دیگران - رعایت بهداشت فردی -شناخت پیش وند «نا» و کلمه سازی با آن .
برای رسیدن به هدف ابتدا دستمال سفید نم داری ا در اختیار دانش اموزان قرار می دهم تا آن را به دستهایشان بکشند از دانش آموزان سوال میکنم که به نظر شما سیاه شدن دستمال نشانه ی چیست ؟ پاسخ : اگر دستمال سیاه یا کثیف شد نشان دهنده ی آلوده بودن دستهاست. معلم .سوالات دیگری مانند میکروب چگونه موجودی است؟ 
برای اینکه بیمار نشویم چه کارهایی باید بکنیم؟
چرا بچه خرس ناراحت خسته و گرسنه بود ؟
پاسخ های داده شده را پای تابلو می نویسم و می گویم پس به این صورت یادگرفتیم که :میکروبها موجودات ریزو خطرناکی هستند.-
پیش از خوردن غذا دستهارا بایدبا صابون و آب شست .- چیزهای آلوده را نخوریم . - به حرفهای دیگران گوش کنیم و زود تصمیم نگیریم
برای رفع خستگی از دانش آموزان می خواهم مانند گنجشک پرواز کنند . یا مانند فیل راه بروند . صدای گنجشک را تقلید کنند. در پایان یکبار خودم درس را می خوانم و از دانش آموزان می خواهم موقع خواندن درس پاسخ سوالات را بدهند

آموزش زبان محاوره- درس سوم: هرچی گفتم انجام بده

هدف: هدف از انجام این فعالیت، گسترش توانایی فرد در فرد در به کار گیری جملات صحیح برای دستور دادن به فرد مقابل ، در یک موقعیت مناسب ست.
موقعیت: بچه ها در گروه های دوفری قرار می گیرند و نوعی بازی ترتیب داده می شود که در آن ، فردی باید دستوری بدهد تا طرف مقابل آن را انجام دهد.
روش کار: پس از مشخص شدن گروه ها ، هربار یک گروه به مقابل کلاس می آید. به بچه ها گفته می شود بازی ای انجام می دهیم که در آن یکی از بچه ها دستور می دهد و دیگری انجام می دهد. یکی از مربی ها نیز در کنار بچه ها حضور دارد تا در صورت لزوم الگوهای کلامی مناسب را ارائه دهد.
گفت و گو: بچه ی اول خطاب به دومی : " بشین "
توضیح : پس از انجام این مرحله ، می توان از همین شرایط موجود برای گسترش تعاملات زبانی استفاده کرد. گفت و گوی زیر مثالی از این مورد است.
گفت و گو: مربی خطاب به بچه ی اول : " مریم چکار کرد؟ "
بچه ی اول : " نشست "
توضیح : این فعالیت را می توان به گونه ی دیگری نیز ترتیب داد که در آن بر طبق شرایط موجود ، فردی که مسئول دستور دادن است ناگزیر از به کار بردن اسم فرد مورد نظر در ابتدای جمله ی امری باشد. برای رسیدن به این هدف ، بازی به این شکل ترتیب داده می شود که هربار یکی از بچه ها رئیس می شود و بقیه باید آنچه را که او می گوید ، انجام دهند.فرد مورد نظر در مقابل گروه قرار می گیرد، هر بار یکی از بچه ها را صدا می زند و دستور مورد نظر را می دهد.

بررسی روش تدریس لبخند شیرین






روش های پیشنهادی و طرح درس
طرح درس:
برای تدریس لبخند شیرین کلی فیلم بازی کردم
خودمو زدم به دندون درد . بچه ها اول خندیدن و فکر کردن که خانم معلم بازیش گرفته
ولی وقتی دیدن در برابر خنده هاشون همچنان از دندون درد می نالم خودشون رو گرفتن
بعد گفتم بچه ها نمی دونم چرا دندونم درد می کنه؟
به نظرتون چرا دندونم درد می کنه؟
یکی می گفت لابد قند خوردین؟
بهش گفتم خوردن قند مگه چه ضرری داره؟
یکی گفت خوب شاید بادندون پسته یا بادم و.... شکوندین
یکی گفت شاید مسواک نزدین
و جوابهای اینگونه
دوباره ناله مردم و گفتم کمکم کنید که دندونم خوب بشه
چکار کنم؟
گفتن که باید مسواک بزنید
یکی گفت باید خمیر دندون بذارید روی دندونی که درد می کنه
یکی می گفت دارو بخورید
گفتم میشه هر دارویی رو بخورم؟
گفتن نه باید اول برد دندون پزشک بعد اون تشخیص می ده که چه دارویی مصرف کنید
بعد ماکت دندون رو آوردم و مسواک و خمیر دندان آوردم و روش درست مسواک زدن رو به بچه ها و مخصوصا نابینایان که مسواک زدن دیگران رو ندیدن آموزش دادم
بعد بهشون گفتم جلسه بعد با خودتون مسواک بیارید و همگی رفتیم بیرون و مسواک زدیم و دندونامون خشکل و سفید شد

من برای تدریس از ماکت دندان استفاده کردم و روش مسواک زدن صحیح هم به بچه ها یاد دادم و بعد از اون هر وقت ورزش داشتیم قبل از اون بچه ها مسواک میزدن تو مدرسه
درس را به صورت نمایشی اجرا کردیم و مفهوم معذرت خواهی رو از اطریق هم نمایش به آنان فهماندم

اهداف درس : - آشنا کردن دانش آموزان با ساختمان دندان - مراقبت از خویش - آشنایی با دندان دائمی و شیری - تشویق به رعایت بهداشت دندان - آشنایی با وند (بی)- آشنایی با تنوین و...
ابتدا از دانش آموزان می خواهم که بخندند و به دوست کنار خود نگاه کنند و انچه می بیننند راروی برگه گزارش خود بنویسند .
گزارشات خوانده می شود :علی دوتا دندان ندارد . یک دندان حسین افتاده است و....
ازآنجایی که اغلب بچه ها تجربه ی دندان درد را دارند از یکی از دانش آموزان می خواهم که به صورت نمایشی بازی کند . و یک نفر به عنوان پدر و یک نفر نقش پزشک را بازی می کند که اغلب خودم نقش دکتر را بازی می کنم تا با استفاده از ماکت دندان آموزش های لازم در زمینه نحوه ی مراقبت از دندان و رعایت کردن بهداشت دندان و آموزش مسواک زدن رابدهم و به کمک دانش آموزان تعداد دندان های دائمی را می شماریم . و در ادامه درس لبخند شیرین را به کمک گروه ها خوانده می شود و دانش آموزان دقت می کنند و جهت تمرین و تکرار واژه ها ی جدید آنهارا روی کارت نوشته و بین گروهها تقسیم می کنم و هر گروه واژه ی مربوط به خود را می خواند . به این ترتیب تدریس به پایان می رسد.

لوح شماره 4-شکل صحیح بدن هنگام ورزش

حالت ایستادن ما در هنگام فعالیت یا بازی های ورزش ، در هر لحظه ممکن است عوض شود. در شکل های زیر بعضی از این حالت ها را می بینید.

خود آزمایی؟

در شکل های زیر کدام حالت درست است؟ چرا ؟



آموزش زبان محاوره - درس دوم: این چیه؟



هدف: هدف از انجام این فعالیت، از یک سو گسترش خزانه ی واژگان کودکان و از سوی دیگر ایجاد شرایطی جهت به کار گیری ساختار پرسشی است.

موقعیت : بچه ها در کنار یکدیگر می نشینند و مربی مجموعه ای از تصاویر مربوط به اشیاو پدیده های مختلف را در دست می گیرد و به بچه ها نشان می دهد.
روش کار : مربی یکی از تصاویر را نشان می دهد و خطاب به بچه ها در مورد تصویر سوال می پرسدو بچه ها نیز با کمک و راهنمایی مربی دیگر پاسخ صحیح را ارائه می دهند.

گفت وگو : مربی خطاب به بچه ها با نشان دادن تصویر درخت: "بچه ها این چیه؟ "
بچه ها در پاسخ به مربی: "درخت"

*توضیح : در مرحله ی بعدی، پس از اینکه خزانه ی واژگانی کودکان از نظر تعداد و نوع اسامی ای که می دانند گسترش یافت ، می توان نقش مربی و شاگرد را عوض کرد. به این ترتیب که هر بار یکی از بچه ها مقابل کلاس می آید و باتقلید از رفتار قبلی مربی ، تصاویر را یکی یکی به بچه ها نشان می دهد و می پرسد: " این چیه؟ " و باید با راهنمایی مربی دقت کندو ببیند که آیا پاسخ های بچه ها صحیح است یا خیر.

*توضیح : در همین مرحله و پس از پیشرفت کودک در به کارگیری ساختار پرسشی مورد نظر ، یکی از مربیان که در جمع بچه ها حضور دارد ، گاهی به عمد پاسخ های غلطی را ارائه می دهد تا کودک را به دقت در پاسخ های شنیده شده وادارد و پاسخ های غلطی را تصحیح کند. در چنین شرایطی ، چنانچه کودک مورد نظر  به اشتباه بودن پاسخ دقت نکرد ، مربی دیگر که نزد اوست ، او را متوجه ی خطای مربی اول می کند و از بچه ها می خواهد که بگوید: "نه"

نقاشی باعدد جادویی 5






گرگ ناقلا
گوش ها و دهان با کمک عدد ها ، چشم با نیم دایره وبینی و ابرو با مثلث درست شده اند.دم دندانه ای و دست و پاهای ساده را هم بکش.

خروس زری
ابتدا نوک و بعد چشم دایره ای کشیده شده است.

مرغ حنایی
کشیدن خانوم مرغه با آقا خروسه زیاد تفاوت نداره تنها شما باید اندازه ی تاج و دم را کوچک تر بکشی. حالا می توانی آن را به دلخواه خودت رنگ بزنی.

اسب آبی
دو پرانتز دهان بزرگ جانور را می سازند. گوش های قطاری شکل و چشم های دایره ای در جای خود قرار دارند. بعد دو دندان مربعی برایش بکش و دست ها و پاهای آن را هم رسم کن.

گاو خال خالی
روی سر گاو دو شاخ به شکل عدد 8 فارسی و دو گوش لوزی مانند رسم کن . برای بینی گاو می توانی قسمت پایین عدد 5 را روبروی هم بکشی. نیم دایره های دهان دست و پاهای پنجی شکل و دم زیبا را هم به طرح خود اضافه کن.

سگ آبی
دو گوش نیم دایره ای و دو چشم دایره ای برای او بکش. حالا خط شیب دار بینی و موهای کنار آن را هم رسم کن . دندان مستطیل شکل و دم چارویی این جانور ابزار کار او هستند.

بررسی روش تدریس فصل دوم علوم- محل زندگی جانوران


علوم دوم- 
محل زندگی جانوران



آماده سازی :
پیش از آغاز درس باید برای دانش آموزان فرصت آموزشی طراحی کرد.
  • گردش علمی برای بازدید از جاهایی نظیر اکواریوم باغ وحش یا جنگل مصنوعی ترتیب دادچون مدرسه ی ما در حاشیه ی شهر قرار دارد قید گردش علمی را می زنم و آکواریم کوچکی که در منزل دارم و یک جنگل مصنوعی که از قبل آماده کردم به کلاس می برم .   
  • نمایشگاه کتاب ی درباره ی زیستگاههای گوناگون ترتیب می دهم که دانش آموزان  در جریان آموزش از آن استفاده کنند.
  • یک فیلم آموزشی یا نوار ویدیویی در کلاس به نمایش می گذارم .

از دانش آموزان می پرسم جانداران به چه چیز هایی نیاز دارندتا زنده بمانند؟ آب و غذا و.......
از آنان می پرسم هر یک از این نیازها را چگونه  فراهم می کنند ؟ و نظرات آنان را روی تابلو می نویسم در ضمن این توضیح را می دهم که زیستگاه جایی است که جانداران آنچه را نیاز دارند از آنجا به دست می آورند.
دانش آموزان را به حیاط مدرسه برده و باغچه ی مدرسه را به مربع های کوچکی تقسیم کرده و پس از گروه بندی دانش آموزان هر گروه مربع خود را با دقت مشاهده می کند و آنچه می بیندرا یادداشت می کند.آنها باید نام موجودات  زنده و غیر زنده ی مربع خود را یادداشت کنند ( چند مورچه وارد مربع شد و جانور مرده را بیرون بردند ) و... وقتی به کلاس برمی گردند از هر گروه می خواهم که یادداشت های خود را به یکدیگر نشان دهند . و تفاوتها و شباهتها را باهم مقایسه کنند .به آنها می گویم که این یک زیستگاه  کوچک بود و زیستگاههای بزرگی نیز وچود دارد. مانند جنگل و...
تصویری از زیستگاهها روی تابلو نصب کرده و ازیک گروه می خواهم که سردترین زیستگاه را مشخص کند
گروه بعدی : خشک ترین زیستگاه را مشخص کند
گروه بعد: زیستگاه آبی را مشخص کند.
و.......
حالا در رابطه با هر زیستگاه تدریس را شروع می کنم .
بیابان : 
کتابی در رابطه با بیابان تهیه کرده همراه با یک فیلم از بیابان برای بچه ها به نمایش می گذارم و در باره ی آنچه از فیلم آموخته اند بحث می کنند
بیابان گرم است .
دربیابان آب بسیار کم است
 دربیابان فقط خاک و سنگ هست
در بعضی بیابان ها تپه های شن وجود دارد .
و........
 سپس اگر لازم بود چیزی به گفته های آنان اضافه می کنم.
پژوهش در باره ی  چگونه کاکتوس ها برای خود آب اندوخته می کنند.
مواد لازم : آب پاش آب اسفنج خشک برای هر گروه- یک برگه ی یادداشت .
مرحله اجرا :
1-     اسفنج  را به شکل کاکتوس برش می زنیم 
2- بین گروه های تقسیم می کنیم به هر گروه یک ظرف می دهیم و از آنان می خواهیم شکل اسفنج را در برگه کشیده و توضیح دهند 3- سپس روی اسفنج مقداری آب بریزند و آنچه می بینند روی برگه توضیح دهند
3- به دانش آموزان می گوییم که چگونه این پژوهش به کاکتوس مربوط می شود ( بسیاری از گونه های کاکتوس ها سطح های چین دار آکاردئونی دارند که هنگام بارندگی باز می شوند و آب را ذخیره می کنند.در باره ی جانوران بیابان کتابهای را می خوانم یا تصاویر از جانوران  را به دانش آموزان نشان می دهم و از آنان  می خواهم  نقش جانوران بیابان را بازی کنند و یک روش خنک ماندن در بیابان را بررسی کنند . بچه هار را بیرون از کلاس برده و از انان می خواهم که زیر نورخورشید و سپس در سایه بایستند و اختلاف این دو مکان را توضیح دهند. و به آنها می گوییم این یک روش برای خنک ماندن در هوای گرم است. وقتی به کلاس برگشتیم در رابطه با روش های دیگر نیز بحث می کنیم . ( بعضی ها فقط شب از پناهگاه بیرون می آیند.بعضی ها گوش های بزرگی دارند به آنها کمک می کند تا خنک شوند و روباه ها با دهان باز نفس می کشند تا خنک شوند.  
در پایان از دانش آموزان می خواهیم به کمک یکدیگر بیابان درست کنند .
مواد لازم :
·         جعبه ی کفش که یک سوی آن بریده باشد .
·         قیچی
·         مقوا در رنگ های گوناگون
·         چسپ
·         رنگ روغن و قلم مو
·         شن
·          سنگ ریزه ترکه نی
·         گل رس ( یا خمیر مجسمه سازی )
مرحله ی اجرا
1-     با رنگ روغن یا کاغذ رنگی صحنه ی پشت دیواره ها و کف جعبه را بپوشانید کف جعبه را لایه ی نازکی چسپ بمالید و سپس روی آن شن ریز بپاشید .
2-     گیاهان را در منظره بین بچسپانید.
گیاهان را روی کاغذ ضخیم یا مقوا ببرید . برای نصب گیاهان یک لبه  در پایه ی آن درست کنید و این لبه را به کف جعبه بچسپانید . از ترکه ها به جای درخت استفاده کنید . با گل رس سپز رنگ کاکتوس درست کنید از چوب جارو به جای خار استفاده کنید.
3-     جانورانی راکه با گل یا کاغذ درست کرده اید به منظره بین اضافه کنید. 
جنگل
از دانش آموزان می پرسم در رابطه با جنگل چه می دانند .
در جنگل درخت فراوان است .
 در جنگل  درختنان گوناگونی وجود دارد .
جنگل ها گوناگون هستند .
جانوران جنگل بزرگ هستند .
درجنگل باران زیاد می بارد.
و.......
یک فیلم از جنگل به نمایش می گذارم در باره ی آنچه از فیلم آموخته اند بحث می کنند. و در صورت نیاز مطالب آنان را تصحیح می کنم. از دانش آموزان می خواهم ماکت جنگلی را مشاهده کرده و در تکمیل کردن آن به من کمک کنند. دانش آموزانی که در منزل اسباب بازی باغ وحش دارندحیوانات جنگلی را  با اجازه والدین به مدرسه بیاورندو در جنگل قرار دهند. از دانش اموزان می خواهم درباره ی جنگل با هم بحث کنند و شرح دهند که این جانوران چگونه خود را با زندگی در این زیستگاه مطابقت داده اند. مثلا : مامورلک پرنده از یک درخت به درخت دیگر می پرد . یا  قورباغه ها تخم های خود را در آب های راکد می گذارند که گیاهان آن ها را بر گرفته اند.و.....
برگه ای  که تصاویر زیادی  از جانورا  ن دارد به دانش آموزان می دهم تا جانوران جنگلی را رنگ آمیزی کنند.

زیستگاه آبی
یک ظرف آب ماده کرده و در آن یک ماهی یک حلزون و گیاهان کوچک آبزی قرار می دهم از دانش آموزان می خواهم آن را مشاهد کنند و آنچه می بینند شرح دهند. آاز آنان می پرسم در این زیستگاه چه جانورانی زندگی می کنند ؟ ماهی ها چه اندامی دارند که می توانند در این جا زندگی کنندبه آنان می گویم که این زیستگاه آب شیرین نام دارد یعنی که آب این زیستگاه مانند اقیانوس شور نیست .می خواهیم در رابطه با زیستگاه آب شیرین مطالبی را یاد بگیریم از آنان می خواهم در رابطه با برکه ها آنچه می دانند بیان کنند و پیشنهاد های آنان را یادداشت می کنم .
برکه
برکه ها حوضچه های پر از آب هستند
بعضی از آنها بزرگ و بعضی کوچک اند .
آب برکه شیرین است .
گیاهان و حیوانات در برکه ها زندگی می کنند .
گیاهان و حیوانات در اطراف آن زندگی می کنند.
اگر بتوانیم بچه ها را به یک گردش علمی برده و از نزدیک یک برکه ی آب را مشاهد ه کرده و گیاهان  و جانوران داخل و بیرون آب را مشاهده نمایند  به آموزش آنان کمک بیشتری کردیم . وقتی به کلاس برگشتیم برکه را شرح دهند و در باره ی گیاهان و جانوران درون و بیرون برکه گفت و گو کنند . سپس تصویری از یک برکه به آنان می دهیم تا جانوران درون و بیرون آب را رنگ آمیزی نمایند.
 در پایان می توانیم با کمک یکدیگر یک آکواریم درست کرده و در کلاس به نمایش بگذاریم.
با تشکر از آتین عزیز بخاطر ارائه ی این مطلب



خوزمرگان 1

برای تدریس این درس از ماکت جنگل استفاده کردم
شاخه های درخت رو داخل یونولیت فرو بردم و با ابر یه رود روی یونولیت درست کردم
وصدای جانوران وحشی رو هم حین معرفی جانوران وحشی پخش می کردم
برای جانورانی که توی آب زندگی می کردند از دانسته های بچه ها استفاده کردم
برای جانورانی که در بیابان زندگی می کردند از مار و عقرب و .... تاکسی درمی شده استفاده کردم
و کاکتوس رو نشون بچه ها دادم
برای جانوران اهلی که خود بچه ها خوب این جانوران رو می شناختن
البته واسه هر دسته جانور محل زندگی و نوع آب و هوای محل زندگی و .... توضیح داده می شد
مثلا ویژگی جنگل
ویژیگی بیابان
ویژگی جانوران اهلی و.....

و اگر دوست داشتید می تونید خاطره ی خانم معلم خوزمرگان 1 در رابطه با این درسبا کلیک روی کلمه ی خاطره بخونید.

آموزش زبان محاوره. درس اول : جلب توجه

آموزش زبان محاوره. درس اول : جلب توجه
هدف : هدف از انجام این فعالیت ایجاد شرایطی جهت به کارگیری اسامی افراد مورد خطاب به عنوان وسیله ای برای جلب توجه است.
موقعیت: بازی با توپ که در آن از نام بردن اسامی افراد به عنوان وسیله ای برای جلب توجه آنه هاو ادامه ی بازی استفاده می شود.
روش کار: بچه ها به صورت دایره کنار یکدیگر می ایستند و برای شروع ، مربی که توپ را در دست گرفتهاست، با صدا زدن نام یکی از بچه ها ، توپ را بالا پرتاب می کند تا شخصی که نامش گفته شده ، توپ را بگیرد . به همین ترتیب ، کسی که توپ را گرفت باید نام شخص دیگری را بگوید و توپ را به بالا پرتاب کند تا آن شخص توپ را بگیرد. یکی از مربیان نیز خارج از بازی است  بچه ها را راهنمایی می کند.
گفت و گو: مربی با پرتاب توپ : " مهدی"
کودک با پرتاب توپ : " احمد"
توضیح : جهت گسترش این توانایی لازم است بچه ها از این امر آگاه شوند که هربار برای مورد خطاب قرار دادن کسی باید ابتدا نام او را صدا بزنند؛ مثلا مربی می تواند در مواقعی که بچه ها از چنین روشی (نام بردن اسم فرد مخاطب ) برای جلب توجه وی استفاده نمی کنند ، وانمود کند که متوجه آنها نیست، تا بدین ترتیب بچه ها به استفاده از این روش ترغیب شوند.

لوح3 - راه رفتن - حمل اشیاء


لوح سوم تربیت بدنی پایه سوم  مربوط به راه رفتن و حمل اشیاء می باشد.
گاهی اوقات ، باید وسیله ای را با خود حمل کنیم . به شکل ها دقت کنید .
کدام یک از این دانش آموزان بار خود را صحیح حمل می کنند؟
؟ به نظر شما کدام یک از این دانش آموزان زود خسته می شود؟ چرا؟

هدف کلی: آشنایی با نهاد کتاب خانه  
اهداف جزیی:
1- تشویق به کتاب خوانی
2- تشویق به مشارکت در ساختن کتاب خانه
3- آشنا کردن دانش آموزان با ضرورت کتاب خوانی
4- آشنایی و تمرین بیشتر با املای استثنای «خوا»
5- واژه آموزی از راه غیرمستقیم (بازی)
6- واژه سازی با وند «با»
7- آشنایی با مفهوم مفرد و جمع

کلید واژه ها: باعجله - معلوم - سراغ - مخصوص - تعداد -مناسب - نگاه - با حوصله - با سلیقه - باحجاب - بامزه - باگذشت - بااهمّیّت - خواهش - خواهش - خوان - استخوان - خواه - موقع - معلّم - مجلّه -پنجاه و دو - هفته

برای تدریس این درس اول کمد کلاس رو مرتب کردیم و به بچه ها گفتم قراره اینجا بشه کتابخونه کلاس
بعدشم در مورد کتابخونه یه سری توضیحاتی دادم
که کتابخونه چه مکانیه و ......
بعد بچه ها رو بردم کتابخونه مدرسه و با اونجا و قفسه ها ئ طبقه بندی کتابها و اینکه باید عضو کتابخونه باشن و رعایت سکوت در اون مکان و امانت داری هنگام کتاب گرفتن برای بچه ها توضیحاتی دادم
بعد از کتابخونه علاوه بر کتابهایی که تو کلاس داشتیم کتاب بردیم که کتابخونه کلاس غنی تر بشه
بعد یه سری کارتهای عضویت برای بچه ها درست کردم
ووقتی برگشتیم به کلاس به اونها کتاب دادم و اسمشون رو توی کارتاشون نوشتم و براشون وقت تعیین کردم که در همون روز باید کتابها رو به کتابخونه برگردونن و یه سری تکالیف دیگه...


اهداف کلی این درس :
1- تقویت مهارتهای چهارگانه ی زبان آموزی
2- آشنایی با نهاد کتابخانه

اهداف جزئی :
1- تقویت روحیه ی کتاب خوانی
2- تشویق به درست کردن یک کتابخانه کلاسی
3- آشنایی با املای «خوا»

ابتدا با چند کتاب داستان و مجله های کودکانه وارد کلاس می شوم . که این باعث جلب توجه دانش آموزان شده و شروع به سوال کردن ٰ می کنند . مانند اجازه خانم می خواین برامون کتاب قصه بخونید ؟ ما یک کتاب قصه داریم و...
برای علاقه مندی بیشتر یکی از کتاب ها رو می خونم سپس از آنان می خواهم محلی را برای قرار دادن کتابها تعیین کنند تا همیشه در دسترس بچه ها باشد البته خودم نیز غیر مستقیم در این امرآنان را همراهی می کنم . دخالت بچه ها در کارها باعث می شود احساس مسئولیت بیشتر ی بکنند بنابراین این محل را بانام کتابخانه معرفی می کنم . دونفر برای مرتب کردن کتابها و مجله ها همکاری می کنند سپس بچه هار ا گروه بندی کرده با توجه به اهداف جزئی 10 کلمه که خوا دارند روی کارت نوشته و به گروه ها می دهم (خواستن – خواهر – خواهش – خواندن و....)
از گروه ها می خواهم با کلمات جمله بسازند . و برای دوستانشان بخوانند . (زبان آموزی)
از یک گروه می پرسم یک هفته چند روز است ؟
گروه بعدی : احساس خودشون رو از کتابی که خواندم نقاشی کنند .
موشکهایی را در اختیار گروهها قرار می دهم که روی آن یک کلمه نوشته شده هر گروهی که زودتر جمله بسازدو موشک را به سمت من پرتاب کند . برنده می شود.جمله ها را می خونم و از بچه نظر خواهی می کنم .
درس را تقسیم بندی کرده و از هر گروه می خواهم یک قسمت را بخوانند
در پایان از بچه ها می خواهم یک کتاب داستان را در منزل بخوانند و بعد به کلاس بیاورند و برای دوستانشان خلاصه ی آن را تعریف کنند و سپس آن را به کتابخانه ی کلاس هدیه کنند . به این ترتیب تعدادی زیادی کتاب خواهیم داشت . که همه می توانند از آن استفاده کنند

ابتدا یک خاطره از این درس برای ما نقل کردند که در زیر می خوانید:
« در درس سوم از کتاب بخوانیم پایه دوم ابتدایی آمده است که یکی از دانش آموزان از خانم معلم پرسید : چرا من نمی توانم بعضی از کتاب ها و مجله های خواهر بزرگترم را بخوانم ؟
وقتی این درس را در کلاس تدریس کردم یکی از دانش آموزان کلاسم در برابر این جمله جو گیری کرد و گفت : خانم ، من می توانم کتاب و مجله های آدم بزرگ ها را  بخوانم . چون تمام حروف الفبا را یاد گرفته ام . چند نفر از شاگردان کلاسم هم به حمایت از او حرف او را
تایید کردند . 

شاید حق با آن ها بود ولی من که نمی خواستم دانایی کتاب را در ذهنشان زیر سوال ببرم گفتم : حتما منظور کتاب بعضی از کلمه هایی است که شاید شما بتوانید آن ها را بخوانید ولی معنی آن ها را ندانید . با این حرفم اوضاع کلاس راحت تر به نظر رسید . روز بعد برای اثبات حرف کتاب ،  با بسته ای روزنامه وارد کلاس شدم و روزنامه ها را در بین شاگردانم تقسیم کردم و از آنان خواستم که شروع به خواندن روزنامه کنند . چون اوایل سال بود خیلی ضعیف تر از آن چه که ادعا می کردند عمل کردند . البته ساعتی بعد از اینکه روزنامه ها را در اختیار بچه ها گذاشتم پشیمان شدم ، چون با این کارم اعتماد به نفس خیلی از آن ها را تضعیف کردم . بالاخره برای یک معلم کم تجربه ، با هفت هشت سال سابقه ی کاری ، امتحان کردن هر عملی تجربه ی بزرگی را به دست می دهد .
از این ماجرا گذشت . تا این که چند روز پیش دوباره با یک بسته روزنامه وارد کلاس شدم و باز هم مثل قبل روزنامه ها را در بین بچه ها تقسیم کردم . ولی این دفعه به توانایی بچه ها نسبت به مطالعه روزنامه اطمینان داشتم . جر و بحثی بین بچه ها بر سر صفحه ی ورزشی روزنامه در کلاس راه افتاد . بالاخره هر کدام راضی شدند هر بخش از روزنامه را به اختیار خود انتخاب کنند و مطالعه کنند و در صورت جالب بودن متن ، آن را برای دوستانشان هم بخوانند . دو ساعت از کلاس درسی به همین منوال گدشت . شاید متون روزنامه سخت تر از دامنه ی لغات بچه ها به نظر می رسید ولی اطمینان دارم که ادراک بچه ها در حد خیلی بالاتر از سن و سال خودشان بود . به شاگردانم گفتم : به خاطر دارید اوایل سال چقدر در خواندن متون روزنامه با مشکل مواجه بودید ، ولی الان چقدر راحت و روان مطالعه می کنید . اگر چه آن روز حس پشیمانی من از تضعیف اعتماد به نفس بچه ها در من احساس شکست ایجاد کرد ولی امروز رقابت سنگین بین بچه ها برای خواندن مطالب جذاب روزنامه در کلاس ، روحیه ی مرا صد چندان دچار دگرگونی کرد و من به خود می بالیدم . این خاطره یکی از تجربه های شیرین من در سال تحصیلی ۸۸ بود.»
و بعد :
من هم برای این درس از بچه ها میخوام هر چی کتاب داستان که تو خونه دارن و چند بار هم خوندنشون رو با اجازه اولیا بیارن مدرسه . اسمشون رو رو کتاباشون مینویسم و میذارم تو قفسه کتاب
خب هستن دانش آموزانی که مثلا 40 جلد کتاب میارن و بقیه دوستانشون استفاده می کنند و آخر سال هم باز کتاب ها رو بهشون پس میدم .
همون روز یه نماینده کتابخونه انتخاب میکنم که کار دادن و پس گرفتن کتاب رو انجام بده ولی اکثرا خود من کتاب ها رو بین بچه ها با توجه به رشدی که کردند پخش میکنم

بررسی درس دوم هدیه های آسمان- مثل خورشید



اهداف درس:
1- آشنایی بیشتر دانش آموزان با خورشید و فواید آن، به عنوان یکی از پدیده های زیبای طبیعی
2- تقویت احساس خوشایند دانش آموزان نسبت به خورشید
3- بررسی و بیان زیبیی ها و خوبی های خورشید به عنوان یکی از پدیده های زیبای طبیعی توسط دانش آموزان

انتظارات:
دانش آموز، طی فرایند آموزش :
1- خورشید را یکی از پدیده های مفید و زیبای طبیعت می شناسد.
2- برخی فواید و آثار خورشید را برای زندگی انسان و سایر موجودات ذکر می کند.
3- احساس خوشایند خود را نسبت به خورشید به عنوان یکی از مظاهر زیبای طبیعت ابراز می کند/نشان می دهد.
4- اثر هنری (کاردستی یا نقاشی) زیبایی در مورد موضوع درس (خورشید) تهیه می کند.

مفاهیم کلیدی
خورشید - نور - گرما - زیبایی - مهربانی

انواع تمرینات جمله سازی


الف)تمرین پرسش وپاسخ: این تمرین براساس مطالب درسی فارسی یا به کمک تصاویر انجام می شود در این شیوه دانش آموزان را تشویق می کنیم تا در مورد متن خوانده شده یا تصویری که نشان می دهیم ، سوالهایی مطرح کنند یا به پرسش های ما پاسخ دهند
ب) دوباره سازی: در این شیوه از دانش آموزان می خواهیم جمله ای را که خوانده اند یا ما برای آنان خوانده ایم دوباره سازی کنند وبه زبان خود بازگو نمایند.
پ) جمله سازی با کلمات داده شده: در این شیوه از دانش آموزان می خواهیم با کلمات داده شده ،جمله های شفاهی بسازند.
2- تشخیص صحت جمله در این تمرین ،با ارائه ی چند جمله صحیح وغلط ، از دانش آموزان می خواهیم صحت وسقم آن ها را تشخیص دهند؛مثال:
حسن به مدرسه رفت .               خرس پرواز کرد.
علی به خانه آمدم.                     نانوایی باز است.
3- تغییر کلمات جمله
با این تمرین ،جمله های مکتوب آماده ای را به دانش آموزان ارائه می دهیم که زیر بعضی از کلمات آنها خط کشیده شده است .
دانش آموز بنا به خواسته های ما یک کلمه ی دیگربه جای کلمه ی مورد نظر قرار می دهد وجمله ی جدیدی  می سازد، مثال:
تضاد:امروز هوا خیلی سرد بود.     امروز هوا خیلی گرم بود.
زمان آینده: امروز به مشهد می روم.         امروز به مشهد خواهم رفت.
منفی: من سیب دوست دارم.        من سیب دوست ندارم.
پرسش:شهر خود را دوست دارم.   شهر خود را دوست داری؟

4- جور کردن گروه کلمات
به وسیله ی این تمرین ،دو فهرست از گروه کلمات به دانش آموزان ارائه می کنیم و از آنان می خواهیم بین گروه های واژگان ارتباطی معنی دار برقرار کنند؛مثال:
الف) من ودوستم               قشنگ است
ب) مداد من                     سرخ است
پ) شهر شیراز                به مسافرت می رویم
5- پرکردن جای خالی جمله
در تمرین مذکور ،جمله هایی را که جای یک یا چند کلمه ی آن ها خالی است ،به دانش آموزان ارائه می کنیم و از آنان می خواهیم کلمات مناسب را در جای خالی قرار دهند؛مثال:
-         حسن سه سیب ........میز می گذارد.(از، زیرا ، روی ، در)
-         سارا ........خانه ..........بازار آمد.(بی، از ، تا ، چون ، به)
-         ...
6- منظم کردن کلمات در هم ریخته
در این تمرین،کلمه های جمله را بدون نظم خاصی در هم م ریزیم و از دانش آموزان می خواهیم جمله های صحیح و منظم بسازند؛مثال
سینما، به ، دیروز ، دوستم ، رفتم ، با ، من
7- گسترش جمله ها
در تمرین گسترش جمله ها از دانش آموزان می خواهیم جمله های داده شده را ادامه دهند و کلمه یا جمله ی دیگری را به آن اضافه کنند، مثال:
الف)
 تو به تهران می روی ومن..........
معلم درس می دهد و شاگرد..........
ب)
حسن امد.(یواش)
حسن یواش آمد.(یواش)
حسن یواش یواش آمد.(به خانه)
...
8- کوتاه سازی
در این تمرین،از دانش آموزان می خواهیم با استفاده از کلمات داده شده جمله ها را کوتاه سازند؛ مثال:
حسن وبرادرش به خانه ی ما آمدند(آن ها)
9- جمله سازی به کمک تصویر
در تمرین مذکور با استفاده از تصویر های کتاب یا تصاویر دیگر از دانش آموزان می خواهیم جمله های مناسبی بسازند و بنویسند.
10-  تمرینات افزایشی
 در تمرینات افزایشی ، با ارائه ی چند کلمه از دانش آموزان می خواهیم آن ها را به جمله بیفزایند، مثال:
من سیب می خورم.(قرمز)        من سیب قرمز می خورم.
11- ترکیب جمله های کوتاه
 در این تمرین دو عبارت یا جمله ی کوتاه به دانش آموزان ارائه می دهیم و از آنان می خواهیم آنها را به یک جمله تبدیل کنند؛ مثال:
 آن مرد برادر حسن است . آن مرد کشاورز است.
آن مرد کشاورز برادر حسن است.
 12- جمله سازی با کلمات داده شده
در این تمرین ، به دانش آموزان متناسب با درس های خوانده شده کلماتی ارائه می کنیم  واز آنان می خواهیم با هر یک از آنها جمله ای بسازند یا اینکه تصویر یا تصاویری به آنان نشان می دهیم که بر اساس آنها     جمله ای کتبی بسازند. این تمرین، از تمرین هایی است که به طور سنتی در همه ی کلاس های جمله نویسی کاربرد دارد ولی باید توجه داشت که قبل از انجام تمرینات یک تا ده ،این تمرین ارائه نشود.
13- جمله سازی در قالب پاسخ به پرسش های مکتوب
در این تمرین، که در تقویت درس های دیگر مثل علوم، ریاضی، تاریخ و... بسیار مؤثر است،از دانش آموزان به صورت کتبی سؤالاتی می پرسیم  و از آنان می خواهیم با ساختن یک یا چند جمله سؤالات را پاسخ  دهند. بدین ترتیب ،تعامل درس های دیگر با درس جمله نویسی به خوبی برقرار می شود. 

نشستن- اندازه ی میز و صندلی


لوح 2 برای تدریس تربیت بدنی پایه سوم دبستان است که به نشستن می پردازد
.
؟ به نظر شما در این شکل ها چه اشکالی وجود دارد؟
آیا میز و صندلی برای این دنش آموزان مناسب است؟
اگر شما جای این دانش اموزان بودید، میز وصندلی خود را با چه مشخصاتی انتخاب می کردید؟

ایستادن و فعالیت بدنی (حرکات پایه و وضعیت بدنی)




تصویر فوق لوح 1 تربیت بدنی پایه ی سوم است که مربوط به بخش اول (حرکات پایه  و وضعیت بدنی ) می باشد.

ایستادن و فعالیت بدنی (حرکات پایه و وضعیت بدنی)

ما بیشتر فعالیت های خود را در حالت نشسته  یا ایستاده انجام می دهیم . چند فعالیت در حالت نشسته یا چند فعالیت را که در حالت ایستاده انجام می دهید، نام ببرید.

به شکل ها نگاه کنید:
آیا ایستادن در حالت ورزش کردن با ایستادن عادی تفاوت دارد ؟ چرا؟

ریاضی - یاد آوری مفهوم عدد


توضیحی درباره ریاضی گروه ناشنوایان
از آنجا که هوش ریاضی هیچ وابستگی به هوش کلامی ندارد ، درس ریاضی یکی از بهترین و لذت بخش ترین دروس برای دانش آموزان ناشنوا و کم شنواست.
البته از آنجا که کتاب ریاضی کودکان ناشنوا بر خلاف سایر کتب، ویژه شنوایی نبود و با کتب عادی همسان بود دانش آموزان ناشنوا احساس بهتری نسبت به این درس داشتند چرا که تفاوتی با کودکان دیگر حس نمی کردند.

بررسی درس دوم بخوانیم- مدرسه ی ما


هدف کلی: آشنایی با نهاد مدرسه
اهداف جزئی:
۱- پیدا کردن دوستان خوب در محیط زندگی و مدرسه
۲- وفادار بودن به قول و وعده و قرار خانواده و دوستان
۳- آشنایی با محیط
۴- افزودن ای به کلمات مختوم به ـه (ــٍــ)
۵- گسترش واژگان حوزه ی دوست
کلید واژه ها: احوال پرسی- صف - راهنما - منظّم - گروه - تقسیم - تشکّر - پیشنهاد - مناسب - انتخاب -تلاش - رفیق - با محبّت - خوش قلب - رعایت - گرامی - عزیز - صبح - مدرسه ی ما - وارد ِ حیاط - قبل - ناظم - راهنمایی - هم کلاسی ها - گروه گروه

روش های ارئه درس

برای تدریس این درس متکی شدم به خاطرات بچه هادر روز اول مدرسه.
اول هرکدوم خاطرات اولین لحظات رسیدن به مدرسه در اولین روز مدرسه رو گفتن و بعد هم رسید به کلاس و اینکه تو کلاس چکار کردیم
یکی از دانش آموزانم بعد از تقریبا یک ماه و خورده ای که به این درس رسیدیم رنگ مانتوی منو در روز اول بخاطر آورد
بعدش هم در مورد مقرراتی که روز اول با بچه ها برای کلاس گذاشته بودیم مرور کردیم
نکته این درس که مربوط به حرف ه در آخر کلمه و...... برای بچه ها سخت بود
وبا تلفظ طرز نوشتن و طرز خواندن و سپس نوشتن کلمه ها توسط خود بچه ها تا حدودی این مطلب رو یاد گرفتند.


من از کلاس شروع کردم بالاخره یه مقرراتی توی کلاس داشتیم و از محمد حسن و جاسم هم که بزرگتر از نسرین کلاس دومی بودن نظر خواهی کردم بعد رفتیم سراغ مقررات مدرسه.
یه پست نوشته بودم در موردش:

فکری برای کلاسی بهتر!!

زنگ اول هیثم همیشه دیر میاد سر کلاس امروزم سرماخورده بود و خوابش می اومد نیست

که همیشه شاد وسرزنده بود! تصمیم گرفتم به نسرین که کلاس دومه درس مدرسه ی ما

(بخوانیم)رو بدم. از همه ی بچه ها پرسیدم :بچه ها چه کار کنیم که كلاس ومدرسه ی خوبي

داشته باشیم ؟ به همه حتی پنجمی ها برگه دادم تا نظرشون رو بنویسن البته هیثم تو باغ

نبود !همکاران توجه داشته باشن که هرچی تعداد بچه ها بیشتر باشن پیشنهادها هم هیجان

انگیز تر میشه. محمد حسن(شیرین عسل یکی از همکارام) گفت خانم اسم هم براش

انتخاب کنیم گفتم باشه بگو چه اسمی .؟جواب داد فکری برای کلاسی بهتر همین اسم باعث

شدکه فکر بچه ها فقط رو کلاس بهتر بچرخه واز مدرسه خوب دم نزنن! چون زمان محدود بود

پیشنهادها رو زود از بچه ها گرفتم.

مطالبی که نوشتن به این قراره:

محمد حسن:

1-کلاس را تزیین کنیم تا کلاس زیبا تر شود.

2-یک قفسه تهیه کنیم تا کاردستی هایمان را در آن بگذاریم.

4- من قانون می گذارم که:

1-هر کس درس خودش را بخواند ودیگران به جایش جواب ندهند. البته فکر کنم به جاسم تیکه انداخت...

2- انداختن ورقه یا کاغذ بریل روی زمین ممنوع است.

3-بدون وسایل آموزشی وبهداشتی وارد کلاس نشوید.!



نسرین:

1-کلاس را زیبا کنیم.

2-در کلاس وسایل و چیزهای خوب بگذاریم.

3- کلاس را تمیز کنیم.

جاسم:

1-بهداشت را رعایت کنیم.

2-در روز های بارانی کفش هایمان را بیرون از کلاس تمیز کنیم.
جاسم آینده نگره!با این شرجی های شهرمون منتظر بارونه! جالب ایجاست که جاسم روزی نیست که با موهای ژل نزده بیاد سر کلاس، بچه ی تر وتمیزیه....


مهمترین هدفی که این درس به دنبال داره آشنایی بچه ها با مدرسه و کلاس و یه سری وظایف مربوط به اون ها . و بعد از اون هم نحوه ی انتخاب بهترین ها
که این موضوع نباید فقط به انتخاب دوستان مربوط بشه بلکه بچه ها باید یاد بگیرند که موفقیت در انجام هر کاری وقتی عاید میشه که فکر و اندیشه دیگران هم توش سهیم باشه
من برای تدریس این درس از همون روشی که تو کتاب پیشنهاد شده (یعنی بچه ها نظراتشون رو روی کاغذ بنویسن ) استفاده کردم . البته برای انتخاب نماینده کلاس .
بعد از اون تدریس کردم و باز از بچه ها خواستم که نظراتشون رو راجع به یک کلاس خوب بگن و رو تابلو نوشتم و بعد هم یه نتیجه گیری کلی کردیم

یه چیز دیگه هم مهم هست
و اون اینکه بعضی از بچه ها حرفی برای گفتن ندارن باید اینقدر تشویقشون کنی تا بتونن یه تصمیم بگیرن . چون هدف دیگه درس فرصت تصمیم گیری و درک موقعیت مربوط به اونه
این درس یه موقعیت عالیه که بچه ها رو به همدلی تشویق کنیم و علاقمندی به برقراری ارتباط با دیگران رو ترغیب

علوم. فصل اول (گل ، میوه ، دانه)


هدف ها: انتظار می رود در فرایند آموزش این درس هر دانش آموز به هدف های زیر برسد:
دانستنی ها و مهارت هانگرش ها
1-بامشاهده ی گیاهان گل دار و نحوه تشکیل میوه نتیجه می گیرد که گل به میوه تبدیل می شود
2-مشاهده کند که  دانه درون میوه تشکیل می شود و میوه ها را به چند دانه ای و یک دانه ای طبقه بندی کند.
3-دانه ها را از نظر رنگ ، شکل و اندازه با یکدیگر مقایسه نماید و تفوت ها و شباهت های آن ها را بیان کند.
4- دانه ها را به تک قسمتی و دو قسمتی طبقه بندی کند و با مقایسه ی دانه ها ی مختلف ، شباهت های آنها را نقاشی کند.
5- به کمک نقاشی مراحل مختلف رشد دانه از خاک را نشان دهد.
1-به مشاهده ی دقیق علاقمند شود.

2- به کاشت ، حفظ و نگهداری گیاهان علاقه نشان دهد.

3- نسبت به کار گروهی علاقمند شود.


ارائه:


شروع درس:
از بچه بخواهید یک گل (آفتابگردان ، گل انار یا هر گل دیگر را باخود به کلاس بیاورند. در صورت امکان این فعالیت در محیطی مثل پارک یا حیاط مدرسه که گل و گیاه دارد انجام شود)
از بچه ها بخواهید که گلی را که خود آورده اند به دقت نگاه کنند و اگر بین گل خود و دوستانشان شباهت هایی می بینند با آنها یک گروه تشکیل دهند.سپس هرکس آنچه درباره ی گل خود می داند ، به افراد گروه نیز بگوید.
از بچه ها بپرسید  گل کدام گروه شبیه گل این صفحه است؟ از یکی دو نفر بخواهید درباره این صفحه هر چه می دانند برای کلاس بگویند.(نام، رنگ ، شکل ، تعداد گل برگهاو...)

صفحه دوم: از هر گروه بخواهیدنام یک میوه را برای خود در نظر بگیرد و با همفکری با یکدیگر شکل میوه ی مورد نظر را بکشد، مثلا سیب، انار ، گیلاس و...
پرسش: میوه ی شما قبل از تبدیل شدن به میوه چه شکلی بوده؟ به دانش آموزان فرصت دهید و از آنها بخواهید تصورات خود را با نقاشی نشان دهند(درست یا غلط بودن تصورات دانش آموزان مهم نیست، مهم ایجاد زمینه برای فکر کردن است) سپس از دانش آموزان بخواهید نقاشی هایشان را با گروه های دیگر رد وبدل کنند.
پرسش: میوه ی کال (نارس)درخت قبلا چه شکلی بوده است؟ (گل یا شکوفه)
میوه ی کال بعدا به چه شکلی در می آید؟ (میوه ی رسیده)
گل بعد از تبدیل شدن به میوه به چه شکلی در می آید؟ (خشک می شود یا از بین می رود؟)
چه میوه هایی را می شناسید؟
آیا می دانید این میوه ها چگونه به وجود می آیند؟(انتظار ما از دانش آموزان ، پاسخ درست به سوالات نیست بلکه آنها را به مشاهده ی دقیق در طبیعت ترغیب می کنیم)
در پایان فعالیت دانش آموز نتیجه می گیرد که گل میوه را به وجود می آورد.
فعالیت منزل: از دانش آموزان بخواهید که در منزل با کاغذهای رنگی یا بریده های روز نامه یا تکه پارچه های اضافی یا ترکیب با نقاشی یکی از مراحل رشد گیاه را تا رسیدن به میوه نشان دهند(هدف تقویت پرورش توانایی به تصویر در آوردن ذهنیت هاست نه آموزش مفهوم خاص)



از افراد گروه بخواهید که هر کدام یک یا چند نوع میوه با خود به کلاس بیاورند.
جدول این صفحه را بر روی تبلو رسم کنید و از آنها بخواهید که شکل جدول را در دفتر علوم خود بکشند.
به بچه ها بگویید فعالیت این صفحه را بخوانند و جدول گروه خود را کامل کنند. با حضور در گروه ها ببینیدآیا می تونند میوه ها را از وسط نصف کنند؟دانه های داخل میوه را به خوبی مشاهده می کنند؟ جدول را به درستی کامل می کنند؟فرصت فعالیت به یکدیگر را می دهند؟
از یک گروه بخواهید با توجه به فعالیتی که انجام دادند نتیجه ی فعالیت خود را بر روی تخته بنویسند و سپس گروه های دیگر نام میوه ها و تعداد دانه هایی را که نامشان در جدول این گروه نوشته نشده است را به آن اضافه کنند.
زبان آموزی: از گروه ها بخواهید تا با مشورت هم با کلمات «دانه» و «میوه» جمله ای معنادار بنویسند و شما جملات را بر روی تابلو بنویسید سپس شما چند جمله ی ناتمام مشابه نمونه ی زیر بر روی تخته ی کلاس بنویسید و از دانش آموزان بخواهید آنها را کامل کنند.
_میوه ، .... را در درون خود نگه می دارد.
_همه ی دانه ها .... میوه قرار دارند.
دانش اموزان در پایان نتیجه گیری می کنند که «میوه، دانه ها را در خود نگه می دارد.»
برای پرورش خلاقیت :از  هر دانش آموز بخواهید میوه ی مورد علاقه ی خود را انتخاب کند، سپس از همه در خواست کنید که ضمن بستن چشم های خود ، سرشان را بر روی دست هایشان در روی میز قرار دهند ، آن گاه شما با صدای آرام و شمرده ، بخواهید که خصوصیات میوه ی خود را به یاد آورند. سپس از آنها بخواهید تا به درون میوه ی خود بروند و به جای هسته و یا دانه ی میوه قرار بگیرند و احساس کنند که دانه یا هسته شده اند. مکث کنید و به آن ها بگویید فکر کنند که میوه ی آن ها نابود شده است. بعد از چند دقیقه بگویید چشم های خود را باز کنند و احساس شان را درباره ی اگر این میوه نبود دچار چه مشکلی می شدند بیان کنند.(این تنها یک فعالیت پیشنهادی برای پرورش خلاقیت و قدرت تخیل است)


صفحه چهارم: هردانش آموز 3 تا 5 نوع دانه و از هر کدام 10 عدد به کلاس بیاورد.
گروه های 2 تا 3 نفری تشکیل داده و سپس دانه هایی را که با خود آورده اند با هم مخلوط کنند آنگاه مراحل 1- 2 و 3 این صفحه را انجام دهند.(آنها را آزاد بگذارید تا به هر روشی که می توانند دانه ها راطبقه بندی کنند) با حضور در گروه ها فعالیت آن ها را مورد مشاهده قرار دهید(توجه کنید که تبادل نظر در گروه صورت بگیرد)
پرسش: طبقه بندی گروه شما چه تفاوتی با بقیه ی گروه ها دارد؟
فایده ی طبقه بندی چیست؟(هدف دریافت پاسخ معینی نیست . شما هر پاسخ منطقی را بپذیرید) در صورت نیاز با پرسش های مناسب آنها را هدایت کنید تا به درستی طبقه بندی کنند.
دو روز قبل از دانش آموزان بخواهید که 5 یا 6 دانه & مانند لوبیا یا نخود لای پارچه ی خیس قرار دهند. (لازم است از قبل محیط مناسبی در کلاس فراهم کنید تا دانش آموزان در پایان هر مرحله ی فعالیت ، لیوان خود را به همراه دانه ی لوبیا برای مرحله ی بعد و مشاهده ی مستمر در آنجا قرار دهند.)

از دانش آموزان بخواهید فعالیت این صفحه را طبق متن انجام دهند. این فرصت را فراهم آورید تا خودشان متن را در گروهبخوانند و تصمیم بگیرند که چگونه آن را انجام دهند؟( حضور شما و مشاهده ی فعالیت گروه ها و هدایت غیر مستقیم شما فراموش نشود)
انتظار می رود که دانش اموزان پس از مشاهده ی دانه ها و توجه به صحبت های یکدیگر بتوانند نتیجه گیری کنند که دانه های آنها دارای قسمت های مشابهی است. از آن ها بخواهید سه قسمت را به میل خود نام گذاری کنند و شما هم می توانید نم هایی را که دانشمندان بر این سه قسمت (پوسته& گیاهک ، غذای گیاه) گذاشته اند را بیان کنید.
از دانش آموزان بپرسید «آیا می توان گفت که همه ی دانه ها این سه قسمت را دارند؟»از آنها بخواهید که با خیس کردن دانه های مختلف پسخ را در عمل مشاهده کنند.
پرسش : اگر دانه نبود چه می شد؟(هدف رسیدن به ین نتیجه است که اگر دانه نبود هیچ گیاه جدیدی به وجود نمی آمد)

تلفیق با زبان آموزی: کلماتی مانند : دانه ، لوبیا ، گیاه لوبیا ، خاک و... را بر روی تخته ی کلاس بنویسید و از دانش آموزان بخواهید به صورت گروهی برای هر کلمه یک جمله بنویسند.

صفحه ی آخر این درس: از هر دانش آموز بخواهید تا به تصویر این صفحه ی کتاب توجه کندو آن را به ترتیب شماره گذاری کند. به آن ها چند دقیقه فرصت دهید تا درباره ی داستان این تصاویر به تنهایی فکر کنند.

تلفیق با هنر و زبان آموزی: دانش آموزان را به دو گروه تقسیم کنید و از آن ها بخواهید که به دو سوال زیر پاسخ دهند:
1- اگر جای یک گیاه بودید، دوست داشتید دیگران چگونه از شما مراقبت کنند؟
2- اگر به جای یک دانه بودید، دوست داشتید دیگران چگونه از شما مراقبت کنند؟
(دانش آموزان می توانند پاسخ ها را به صورت نقاشی ارائه دهند)


روش های پیشنهادی:

آتین
برای آموزش درون میوه چیست(صفحه ی 8 کتاب )؟ ابتدا دونوع میوه به کلاس می برم و به دانش آموزان نشان می دهم و می پرسم ؟ نامشان چیست ؟ اگر نام میوه را گفتند به انان می گویم نام کلی آنها چیست ؟ آن قدر می پرسم تا به میوه اشاره کنند. سپس انواع دیگر میوه را نام ببرند؟ سپس هر دو میوه را از وسط می برم . از دانش آموزان می پرسم : درون این میوه ها چیست ؟ روی کاغذ بزرگی با عنوان( میوه ها) :گفته های آنان را یادداشت می کنم . ما این چیزهارا دیدیم 1- قسمت گوشتی دانه ها 2- قسمت خوردنی و...کلاس را گروه بندی کرده و به هر گروه دو میوه می دهم تا با دقت ببرند و خود نیز در تقسیم آن کمک می نمایم دانش آموزان تعداد دانه ها را می شمارندو نتیجه را می نویسند . در ضمن پرسشهایی را روی برگه نوشته و به آنان می دهم تا ضمن بررسی میوه به آنان فکرکنند؟ آیا همه یدانه ها درهمه ی میوه ها یکسان است؟
آیا تعداد همه ی دانه ها یکسان است؟سپس از گروه ها می خواهم تا نتایج خود را به کلاس گزارش دهند و بیشترین و کمترین دانه را تابلو بنویسند. بعد سوالاتی از آنان می پرسم ! آیا تعداد و نوع دانه ها درهمه ی میوه ها یکسان بود. آیا با نگاه کردن به بیرون هر میوه می توانید بگویید که درون آن چند دانه دارد؟ به هر گروه یک موز و کیوی نشان می دهم و از آنان می پزسم آیا این میوه ها نیز دانه دارند برای مشاهده ی دقیق تر ار یک ذره بین استفاده می کنم در پایان برای این که بفهمیم که مفهوم میوه را درک کرده اندچند نوع دیگر از میوه ها را نام ببرند؟ سپس به هر دانش آموز یک برگه ی در جست و جوی میوه می دهم تا در منزل تکمیل کنند و به مدرسه باز گردانند؟ در ضمن از آنان می خواهم دانه هایی که تحقیق کرده اند به کلاس بیاوند و در پاکت ریخته و منگه می زنم و در تابلو به نمایش می گذارم .
دانه ها را بررسی کنیم ( 10 و 11)یک مشت دانه لوبیا را نشان می دهم و از آنان می پرسم : فکر می کنید که درون این لوبیا ها چیست ؟ سپس بحث کلاسی را شروع می کنم . دانش آموزان باید پاسخ خودر ا و چیزی که فکر می کنند درون دانه هست بنویسند . دانه هایی را که از شب قبل خیس کرده اند خوب مشاهده کنند و بخش های مختلف دانه ی لوبیا را باز کرده تا ببینند که درون آن ها چیست برای آسان کردن آموزش در باره ی آنچه می بینند گفت و گو کنیم و در باره ی هر بخش بحث می کنیم . دانش آموزان مشاهدات خود را درون یک برگه ی کارنما که بشکل لوبیا است یادداشت می کنند. از آنان سوال می کنم آیا درون همه ی دانه ها جوانه وجود دارد ؟ چگونه می توانیم این مساله را کشف کنیم ؟ یا آیا نگاه کردن به درون دانه ها ی دیگر به ما کمک می کند ؟ چگونه آزمایش خود را بر اساس این ها برقرار کنیم ؟وقتی مطلب را دریافتند از آنان می خواهم که پیش بینی کنند چه چیز را کشف خواهند کرد.چند دانه ی دیگر را نیز که از شب قبل نم خوردن در اختیار آنان قرار می دهم تا در برگه ی شخصی خود بنویسند و آموخته های آنان را در پایان تایید یا تکمیل می کنم سپس می پرسم اگر دانه را بکاریم چه روی می دهد و هر دانش آموز یک دانه بکارد هنگامی که دانه ها جوانه زد و از خاک بیرون آمد از دانش آموزان می خواهم کتاب کوچکی را باعنوان ( درون دانه چیست ) را کامل کنند مثلا دانه رامه باز می کنیم درون آن یک جوانه است. این جوانه رشد می کند و یک گیاه کامل می شود. کتاب کارها در کلاس به نمایش می گذارم.

خوزمرگان 1:
برای این درس به بچه ها از یه روز قبل گفته بودم با خودشون میوه و آجیل بیارن
بعد سر زنگ علوم بهشون گفتم بریم توی پارک مدرسه که این میوه ها و آجیل ها رو بخوریم
اونجا میوه ها رو خوردیم ولی دانه های میوه رو دور نریختیم و دانه های هر میوه رو کنار گذاشتیم
یعنی باید فقط و فقط هسته های یک عدد میوه رو کنار میذاشتیم
مثلا یک گیلاس چند هسته دارد و ........
اینجوری میوه های یک هسته و چند هسته تدریس شد
برای تدریس دانه ای یک قسمتی و دو قسمتی دانه های مختلف مثل بادام برنج گندم
و...... رو خیس کردیم و به بچه ها دادم که زیر انگشت آنها را فشار دهند
برای بچه های نیمه بینا توضیح دادم که شیاری در وسط دانه های دو قسمتی وجود دارد و برای بچه های نابینا ضمن نصف کردن دانه ها دو قسمتی بودن را توضیح دادم
دانه ای یک قسمتی فاقد شیار بودند و زییر دست بچه های نابینا له می شدند
این هم مفهوم دانه های یک قسمتی و دو قسمتی
برای بچه ها لوبیای خیس شده بردم و بچه ها پوست آن را جدا کردند و آن را نصف کردیم و جوانه رو به بچه های نیمه بینا و نابینا نشون دادم و وظیفه ی آن را توضیح دادم
وقسمتهای مختلف دانه لوبیا تدریس شد
ضمنا بعد از خوردن میوه ها و جدا کردن دانه ها نحوه تولید میوه تدریس شد
که اول دانه کاشته می شود و .......
به عنوان تکلیف هم دانه های مختلف که می شناسند رو به صورت جداگانه آوردند و در مورد خوصوصیلت آن توضیح می دادند
و لوبیا کاشتیم و ......